Madeira Rainwater Reserva Medium Dry

Aanbieding
500 ml
Deze fles heeft een inhoud van: 500 ml

Productomschrijving

Productomschrijving
Artikelnummer 78810-0000
Producent Vinhos Barbeito
Classificatie DOP Madeira
Soort Wijn Aperitief
Druivenras(sen) tinta negra mole
Land Portugal
Wijnregio Madeira
Karakter Licht oranjebruin, oxidatieve neus, karakteristiek voor Madeira, waarin rozijnen, gedroogd fruit, gedroogde appeltjes en walnoot te herkennen zijn, met een rokerige toets. Lichtzoete aanzet waarna prettige zuren komen. Noten, amandel, karamel en ook weer gedroogd fruit. Vol en zeer zacht. Lange, frisse finale.
Wijnbereiding De druiven, geplukt vanaf eind augustus, zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de gebieden Estreito de Câmara de Lobos en Prazeres. Ze gaan bij binnenkomst in de kelder in een pneumatische pers. Dan start de vergisting. Wijnalcohol met een percentage van 96% wordt toegevoegd op het moment dat de gewenste zoetheid is bereikt. De gisting stopt dan onmiddellijk, de jonge wijn bevat nu 19% alcohol, en er resteert dan nog zo'n 60 gram onvergiste suiker/liter. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 5 jaar op vaten van Frans eiken. Vaten liggen in ruimtes, estufas geheten, met een stabiele temperatuur. Verwarming op traditionele, natuurlijke wijze, dus door de zon. Dit wordt de canteiro-methode genoemd.
Gebied gegevens Madeira is een bij Portugal horend vulkanisch eiland van 735 km2, gelegen op zo’n 600 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust. Sinds de 15e eeuw staan hier al wijnstokken. Er wordt op het eiland jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen liter Madeira gemaakt van nog geen 500 ha wijngaard. De meeste wijngaarden zijn klein (minder dan 1 ha groot), aangelegd op kleine terrassen (poios) op steile hellingen en bevinden zich vooral aan de noord- en zuidkust van het eiland. Er zijn 10 productiegebieden waarvan Santana, São Vicente en Câmera de Lobos de belangrijkste zijn. De meeste wijn, zo’n 80%, wordt geëxporteerd. Er worden in totaal twintig druivenrassen verbouwd waarvan er vijf als edel worden bestempeld, waaronder de Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia (Malmsey) en de beperkt aangeplante, opkomende Terrantez. Verreweg het meest aangeplant (meer dan de helft en 85% van de productie) is echter de Tinta Negra Mole, waarvan elk type Madeira, van droog tot zoet, kan worden gemaakt. Tinta negra mole is een blauw ras dat nietszeggende lichte rode of rosé wijnen geeft, is productief en goed bestand tegen ziektes. De meeste Madeira, ongeveer 60%, is van eenvoudige kwaliteit, tot 3 jaar oud, en wordt gebruikt bij het koken. De wijnmaker voegt dan vaak peper en zout toe, waardoor het geen wijn meer is maar saus. Zodoende hoeft er ook geen accijns meer te worden betaald. De betere Madeira’s worden ingedeeld op zoetheid, uiteenlopend van extra dry (waarvoor Sercial wordt gebruikt), via medium dry (Verdelho) en medium sweet (Boal) tot en met sweet (Malmsey). Hiernaast bestaat er Madeira met leeftijdsaanduiding (5, 10, 15, 20, 30, more than 40 en 50 Years) en hogere kwaliteiten als Colheita en Frasceira. Madeira maakt 95% uit van de productie van het eiland. Er wordt beperkt niet aangesterkte ‘gewone’ wijn gemaakt onder de DOP Madeirense en IGP Terras Madeirenses.
Gegevens producent Vinhos Barbeito werd in 1946 opgericht door Mário Barbeito de Vasconcelos en wordt sindsdien nog altijd gerund door leden van de familie. Ten tijde van de oprichting van Barbeito waren meer dan 30 andere Madeirawijnexporteurs actief. Net na de oorlog was het een zeer zware periode voor het maken en handelen in Madeirawijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de handel nagenoeg stil komen te liggen, het gevolg was dat er meer firma's stopte dan bijkwamen, maar Mário Barbeito had veel vertrouwen in de toekomst. Hij geloofde er ook in dat de toekomst van Madeirawijnen meer lag in langer gerijpte en Madeirawijnen van hogere kwaliteit. Hoewel hij een grote voorraad opbouwde van mooie Madeirawijnen en Colheita's draaide zijn bedrijf toch vooral in de begin periode om meer betaalbare wijnen. In de jaren 70 nam zijn dochter Manuela de zaak over. Zij liet het bedrijf vanaf 1990 langzaam over aan haar zoon Ricardo Freitas. Hij is het die, met zijn respect voor de traditie, toch veel nieuwe ideeën binnen het bedrijf bracht en een nieuwe, fruitigere stijl Madeirawijnen ging maken. Een stijl die het meer mogelijk maakt om Madeira bij de maaltijd te kunnen nuttigen, iets waar Ricardo Freitas van overtuigd is.
Serveren bij Als aperitief, met noten, olijven, tapas, milde tot pittige en harde kazen.
Serveertemperatuur 12ºC
Overige informatie Het verhaal gaat dat er ooit een vat madeira, bestemd voor Amerika, op het strand was achtergebleven. Door regenwater werd de wijn verdund, hetgeen uiteindelijk leidde tot deze specifieke madeira, heel toepasselijk dus Rainwater genoemd. Eenmaal geopend blijft de wijn zeker enkele maanden goed.
Allergeen sulfieten
Producent website vinhosbarbeito.com