Strogeel van kleur met een groene zweem. In de neus kruidig en bloemig. De smaak is frivool en charmant met hint van appel, droog en fruitig, zeer elegant met een frisse zuurgraad in de afdronk.
Wijnbereiding
De oogst is handmatig en vindt plaats rond de 2e en 3e week van september. Voor deze Viabore is het rendement zo’n 90 hl/ha. De vergisting vindt plaats in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. De wijn blijft hierna op roestvrij staal en wordt in het voorjaar gebotteld.
Gebied gegevens
Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchio druif. De lokale rode druif met de naam lacrima di morro d’alba staat slechts aangeplant rondom de plaats Jesi, slechts 250 ha zijn er mee beplant. De rode wijnen als Rosso Conero bij Ancona en Rosso Piceno bij Ascoli in het zuiden van de Marken zijn doorgaans van de sangiovese en montepulciano druif gemaakt. Ook de witte wijnen in dit gebied zijn doorgaans heerlijk zuiver en van goede tot zeer goede kwaliteit.
Gegevens producent
Giovanni Carminucci begon in 1928 met zijn wijnbedrijf in de heuvels aan de kust in de regio Marche, in goed Nederlands De Marken. Het gebied ligt in Midden-Italië op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rondom het plaatsje Ascoli en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Het familiebedrijf omvat nu 45 hectare en wordt geleid door de zoon van Giovanni, namelijk Piero en kleinzoon Giovanni junior. Op het domaine wordt ook olijfolie geproduceerd. De wijngaarden liggen voornamelijk tussen Offida en Grottammare, dat aan de kust ligt. De wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter boven de zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.
Serveren bij
Als aperitief of huiswijn, bij lichte visgerechten (niet gerookt), schelpdieren zoals mosselen en vongole, bij lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, pasta's antipasti, salades.