Zeer complexe, complete, rijke en krachtige chardonnay met verfijnde tonen van geel fruit, groene appels, acacia, honing, gedoseerde houtlagering. De wijn heeft aangename, frisse zuren en eiken en vanille zijn mooi verweven in de smaak. Delicate, geweldig complexe en heel intense afdronk.
Wijnbereiding
Na een strenge druivenselectie in de wijngaard vergist het sap op pieces, kleine eikenhouten vaten. Dan volgt 16 tot 18 maanden rijping in pieces 'sur lie' met 'bâtonnage-behandeling', d.w.z. dat het bezinksel in het vat regelmatig door de wijn geroerd wordt; de smaak wordt er rijker en verfijnder door. Jaarlijks wordt 30% van de vaten vernieuwd. Bewaren tot 16-18 jaar na de oogst.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Meursault is een wijngemeente binnen de Côte de Beaune. Er wordt hoofdzakelijk witte wijn gemaakt (90%). Het is dan ook de witte wijn die Meursault een wereldwijde faam heeft gegeven. Ondanks dat er geen Grand Cru wijngaarden zijn, heeft men talloze Premier Cru wijngaarden binnen de gemeentegrens waar in goede jaren indrukwekkende wijnen gemaakt worden. De bodems, gelegen op 230 tot 320 meter zijn schraal en bestaan uit veel kalksteen en kiezel.
Gegevens producent
De familie Bouzereau woont al zeven generaties lang in Meursault, sinds 1999 heeft Jean-Baptiste, zoon van Michel, de regie van het domaine in handen. De 10,5 hectare wijngaarden zijn voor 2/3 beplant met chardonnay, iets aligoté en de rest met pinot noir. De kelders van dit domaine liggen aan de rand van het centrum van Meursault. De wijngaarden liggen voornamelijk in de Premier Cru-gebieden van Meursault, Beaune en Puligny-Montrachet. Jean-Baptiste is een perfectionist, alles in de wijngaard en de kelder is doordacht en is gericht op het maken van de ultieme wijn. De wijnen zijn uiterst verteerbaar, kenmerken zijn de grote elegantie, gedragen door een brede structuur met een onmiskenbare frisheid en een bescheiden inbreng van eiken. Na 12 tot 18 maanden rijping op de lie worden de wijnen tussen november en maart gebotteld, hierbij rekening houdend met de stand van de maan (bij volle maan is het resultaat beter door een hogere druk).
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d'or, Munster.
Serveertemperatuur
12 à 14ºC
Overige informatie
In deze wijngaard bezit Bouzereau 0,46 ha, de bodem bevat klei met veel kalk, mergel en kiezel. De stokken zijn geplant in 1939, 1956 en 2005. De ‘Perrières’ wordt gezien als het beste perceel van Meursault en is zeer beperkt beschikbaar.