Vol rood van kleur. Zwoele, volle smaak, waarin eucalyptus, zwarte peper en rijpe bosvruchten. Zeer karakteristiek met een lange finale.
Wijnbereiding
De druiven voor deze shiraz vergisten 7 tot 10 dagen op een lage temperatuur van 22 à 25°C in roestvrij stalen tanks. Hierdoor kreeg de wijn een volle en fruitige expressie. De wijn rijpt vervolgens enkele maanden op Amerikaans eiken.
Gebied gegevens
Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mount Crawford (37 ha): in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): op 330-400 meter hoogte in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.
Gegevens producent
De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd 'Clifton' dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.
Serveren bij
Bij gekruid rood vlees, lamsvlees, eend, wild, gebraden of gegrild, bij stoofgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De vogel op het etiket is een Sandpiper/kleine steltloper, een veel voorkomende vogel in dit gebied. Milton Park wordt op de GI South Australia geclassificeerd zodat druiven uit verschillende regio gebruikt kunnen worden.