Geelgroene kleur. Lichte frisse mediumzoete wijn. Zeer geurig, licht en met slechts 8,5% alcohol. Impressies van uiteraard verse muskaatdruiven in de geur en smaak, maar ook wat tonen van abrikoos, perzik en bloemen.
Wijnbereiding
De druiven worden eind augustus/begin september met de hand geoogst. Een zachte persing geeft maximaal 75 liter sap uit 100 kilo druiven. Dit wordt bewaard op nul graden. Om optimale frisheid te garanderen wordt op lage temperatuur vergist. Als bij de gisting 7% alcohol gevormd is, wordt de gisting door afkoeling tot min 3° afgebroken en blijft er ongeveer 70 gram restsuiker in de wijn achter. De balans van zuren, restsuiker en alcohol is nu optimaal. De wijn blijft nog 2 maanden rusten op de gistcellen om een complexer en rijker bouquet te verkrijgen. Door microfitratie steriliseert de wijn en stopt de werking van de gistcellen, dan gaat de wijn op fles.
Gebied gegevens
Ten zuidoosten van Turijn liggen de belangrijkste wijngaarden van Piëmonte. In dit gebied van vooral rode wijnen (75% van de productie) zoals de Barolo, Nebbiolo d’Alba, Barbera, Dolcetto en Barbaresco, worden ook heerlijke witte wijnen als de Moscato d’Asti en Asti Spumante geproduceerd. Asti Spumante is zelfs 's werelds tweede mousserende wijn in volume na Champagne. De Alpen aan de noord- en westzijde zorgen voor beschutting en een gematigd klimaat.
Gegevens producent
Valter Barbero is de jonge, energieke eigenaar van Cascina Pian d'Or. Het wijngoed omvat 20 ha wijngaard, gelegen in de fraaie heuvels bij het gehuchtje Mango d'Alba. De bodem, gelegen op 400 meter hoogte betaat uit zandsteen, kalk en ook tufsteen. Hier levert de moscato druif zijn beste kwaliteiten. De kelder is zeer modern: roestvrijstalen tanks en uiterst moderne apparatuur. Voor de productie van Moscato is uiterste hygiëne in de kelder vereist. Van oudsher is men hier gespecialiseerd in het produceren van zoete mousserende muscaat wijnen. Deze kennis, gekoppeld aan de moderne apparatuur, de strenge hygiëne en de hoge kwaliteit van de druiven zorgen voor een zeer constante, hoge kwaliteit. Sinds de oogst 2000 produceert Valter ook een Brachetto, een licht mousserende zoete rode wijn met slechts 6% alcohol.
Serveren bij
Koel zomers aperitief, zoete desserts met fruit, sabayon, tarte tatin, maar ook voorgerechten met gevogelte, crudités en risotto.