
Ruim 220 wijnen werden er begin juni ingestuurd naar Yerseke. Hier vond een nieuw driedaagse, drievoudige wijn-spijscompetitie plaats, Aquavinum. Na een zorgvuldige voorproeverij werden de beste wijnen per product geselecteerd. Hier proeft de jury, bestaande uit Pauline Wiskerke en Mike Dooms van De Kromme Watergang, Danny Nolet en Jan van Lissum (The Wine & Food Association) mosselen, oesters en kreeft in combinatie met de vele ingestuurde wijnen. Alles werd geproefd met pure, naturelle Oosterscheldenproducten.
Qua smaakprofiel was er een duidelijke tweedeling voor de mosselen: strak, licht ziltig, crispy wijnen met hoge zuren en frisse tonen of rond, vullend, zacht en aromatische wijnen. Op een mooie 3e plaatst geëindigd is de 2019 Etiqueta Ámbar van Granbazan, Rias Baixas – Spanje (8+/10). 100 % albariño.
Voor de combinatie met naturelle oesters kregen wij naast een plaats in de top 10 met de 2020 Danieli Soave van wijnhuis Fattori (8/10) ook nog de 1e plaats toegereikt voor de 2017 Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Montmains Vieilles Vignes (9/10). Zo is maar weer te zien dat Chablis niet voor niets ‘oesterwater’ als bijnaam heeft gekregen. Een levendige gastronomische combinatie, rijk en geraffineerd.
Ook voor de kreeft kwamen wij in aanmerking voor een mooie plek in de top 10 boven de € 20,00 met de 2018 Terre Alte van wijnhuis Livio Felluga. Een blend van sauvignon blanc, pinot bianco en friulano. De jury schreef:”veel kleur, delicate, rijke geur, mooie blend, onstuimige aroma’s, sappig, licht crèmig, rijp en vullend, complex, bittertje, evenwichtig, rijke gastronomische wijn met zeer veel lengte. Mooie aansluiting bij de kreeft, rijk aan vulling, goede balans, rustig, prachtige gastronomische combinatie.”
Kortom een goed georganiseerde, geslaagde en mooie proeverij van prachtige Nederlandse ingrediënten en de wijnen van o.a. Wijnimport J. Bart.
Lees het volledige juryrapport op https://proefschrift.nl/