Strogeel van kleur. Elegante, florale geur waarin ook minerale tonen. Bij het ouder worden ontwikkelt zich een fraaie honingtoon met zelfs iets van hars. De smaakinzet is droog, kruidig met iets van basilicum en het fruit van perzik en peer. Rijk en lang na, gastronomisch glas.
Wijnbereiding
Geoogst wordt eind september, de oogst gebeurt handmatig met aansluitend een strenge selectie van de druiven. Hierna volgt een cryo-maceration gedurende 12 uur (dit is een soort schilweking op zeer lage temperatuur). Dan wordt de most geklaard door het oversteken op roestvrij stalen tanks, waar een gecontroleerde vergisting op lage temperatuur plaats vindt. Aansluitend wordt de wijn gebotteld. Het rendement per ha is ca. 45 hl/ha.
Gebied gegevens
Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De lokale rode druif met de naam lacrima di morro d’alba staat slechts aangeplant rondom de plaats Jesi, slechts 250 ha zijn er mee beplant. De rode wijnen als Rosso Conero bij Ancona en Rosso Piceno bij Ascoli in het zuiden van de Marken zijn doorgaans van de sangiovese en montepulciano druif gemaakt. Ook de witte wijnen in dit gebied zijn doorgaans heerlijk zuiver en van goede tot zeer goede kwaliteit. De pecorinodruiven voor deze Belato komen van de 'Arele del Piceno' met de beste wijngaarden van Offida en Ripatransone op zware kleibodem. De DOCG is circa 415 ha groot.
Gegevens producent
Giovanni Carminucci begon in 1928 met zijn wijnbedrijf in de heuvels aan de kust in de regio Marche, in goed Nederlands De Marken. Het gebied ligt in Midden-Italië op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rondom het plaatsje Ascoli en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Het familiebedrijf omvat nu 45 hectare en wordt geleid door de zoon van Giovanni, namelijk Piero en kleinzoon Giovanni junior. Op het domaine wordt ook olijfolie geproduceerd. De wijngaarden liggen voornamelijk tussen Offida en Grottammare, dat aan de kust ligt. De wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter boven de zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.
Serveren bij
Bij lichte visgerechten, schaal en ultiem bij schelpdieren zoals mosselen, vongole op diverse bereidingswijzen, blank vlees en gevogelte, antipasti, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
De pecorino druif is een lokale druif, die alleen voorkomt in Midden-Italië. De druif staat bekend om zijn frisheid en zachte smaak. Belato betekent ‘geblaat’. Pecora is schaap, waar zowel de kaas Pecorino als de druif haar naam aan te danken heeft. De druif raakte in de vergetelheid vanwege de gevoeligheid voor ziektes door de dunne schil en het lage rendement. Loslopende schapen hadden een grote voorkeur voor deze druif, waaraan de druif zijn naam te danken heeft. Gelukkig is door tijdig ingrijpen deze druif helemaal terug en hoe!