Volgele kleur. Mooie rijke geur met vanille en licht getoast hout. Brede, droge smaak met ananas en abrikoos en een finale waarin rijp citrusfruit zoals kumquats en mandarijn. Fijne zuren zorgen voor frisheid, elegantie en complexiteit.
Wijnbereiding
De druiven voor de Cuvée Ericka worden eind oktober met de hand geoogst nadat de plukkers meerdere keren door de wijngaard zijn gegaan om alleen de gezondste en rijpste druiven te oogsten. De druiven worden 100% ontsteeld waarna een schilweking van 12 uur volgt, de most wordt vervolgens zeer discreet geperst. Gisting en opvoeding/rijping op 80% nieuwe eikenhouten vaten met bâtonnage (het omroeren van de jonge wijn met de gistcellen) 2 keer per week, gedurende 8 à 9 maanden en daarna volgt botteling.
Gebied gegevens
Pacherenc du Vic Bilh komt uit het gebied van Madiran, is maar 160 ha groot en ligt in het zuidwesten van Frankrijk over drie departementen verdeeld: Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées en de Gers. De moeilijke naam van deze wijn komt van 'pachet-en-renc'. Dit betekent zoveel als: stokken op een rij. Waarschijnlijk werden hier reeds langs geleden de wijnstokken langs palen geleid toen dit veelal nog wild en ongeleid gebeurde. Vic Bilh is de oude naam van dit gebied. Naast de petit manseng komen ook de druivenrassen arrufiac, sauvignon blanc, gros manseng, corbu en petit courbu voor. Een Pacherenc du Vic-Bilh is altijd opvallend goudgekleurd en kan zowel droog als zoet zijn. Bij de droge versie staat ‘Sec’ achter de appellatie vermeld.
Gegevens producent
Jean-Marc Laffitte is een perfectionist en levensgenieter pur sang. Dat straalt hij uit en daar smaken zijn wijnen naar. Enkele jaren terug is zijn gehele wijnbedrijf gerenoveerd en gemoderniseerd. De ondergrondse kelder biedt plaats aan 600 barriques en zijn proeflokaal heeft een panoramisch uitzicht. Zijn kinderen Ericka en Joris, inmiddels de 5e generatie, staan al in de startblokken. De witte wijnen (zowel droog als zoet) van Jean-Marc staan bekend als de top van de appellatie en jaar in jaar uit weet hij ze nog te perfectioneren. Petit manseng: doorgaans door passerillage (het lang aan de stok laten hangen van de druiven ->indroging) een zoete smaak. Men vergist tot 14%, er resteert een restzoet van 40-150 gram. Ook proeft men nog frisse zuren en citrus. Door de zeer dikke schil vindt er zelden pourriture noble plaats.
Serveren bij
Bij rijke vis en vleesgerechten, schaaldieren, salades, gerechten met paddenstoelen, echte herfst / winterwijn.