Goudgeel van kleur. Een fijne, elegante geur waarin vanille, ananas, abrikoos en citrusfruit. Ook in de smaak wat kumquats naast kruidkoek, rozijnen en perzik met een fijne zuurgraad die de balans vindt tussen de alcohol en de zoetheid van de wijn.
Wijnbereiding
De druiven voor deze Moelleux worden eind november/begin december geoogst nadat de plukkers 2 à 3 malen door de wijngaard zijn gegaan om alleen de gezondste en overrijpste druiven te oogsten. De druiven worden 100% ontsteeld waarna de most een koude schilweking op 0 tot 3° van 20 dagen krijgt, hierdoor worden alle fijne aroma’s aan de schillen onttrokken. De most wordt vervolgens zeer discreet geperst. Gisting en opvoeding/rijping op 100% nieuwe eikenhouten vaten met bâtonnage (het omroeren van de jonge wijn met de gistcellen) 2 keer per week. Er vindt geen malo plaats om de wijn stabiel te houden en zijn frisheid te behouden.
Gebied gegevens
Pacherenc du Vic Bilh komt uit het gebied van Madiran, is maar 160 ha groot en ligt in het zuidwesten van Frankrijk over drie departementen verdeeld: Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées en de Gers. De moeilijke naam van deze wijn komt van 'pachet-en-renc'. Dit betekent zoveel als: stokken op een rij. Waarschijnlijk werden hier reeds langs geleden de wijnstokken langs palen geleid toen dit veelal nog wild en ongeleid gebeurde. Vic Bilh is de oude naam van dit gebied. Naast de petit manseng komen ook de druivenrassen arrufiac, sauvignon blanc, gros manseng, corbu en petit courbu voor. Een Pacherenc du Vic-Bilh is altijd opvallend goudgekleurd en kan zowel droog als zoet zijn. Bij de droge versie staat ‘Sec’ achter de appellatie vermeld.
Gegevens producent
Jean-Marc Laffitte is een perfectionist en levensgenieter pur sang. Dat straalt hij uit en daar smaken zijn wijnen naar. Enkele jaren terug is zijn gehele wijnbedrijf gerenoveerd en gemoderniseerd. De ondergrondse kelder biedt plaats aan 600 barriques en zijn proeflokaal heeft een panoramisch uitzicht. Zijn kinderen Ericka en Joris, inmiddels de 5e generatie, staan al in de startblokken. De witte wijnen (zowel droog als zoet) van Jean-Marc staan bekend als de top van de appellatie en jaar in jaar uit weet hij ze nog te perfectioneren. Petit manseng: doorgaans door passerillage (het lang aan de stok laten hangen van de druiven ->indroging) een zoete smaak. Men vergist tot 14%, er resteert een restzoet van 40-150 gram. Ook proeft men nog frisse zuren en citrus. Door de zeer dikke schil vindt er zelden pourriture noble plaats.
Serveren bij
Bij desserts op basis van fruit, sabayon, crème brulée en natuurlijk bij foie gras en sterke kazen als Munster of Bleu d'Auvergne.