Zeer lichtroze van kleur met in de geur rijpe perzik, fris rood fruit, meloen, bloemen en hints van mediterrane kruiden en iets roze peper.
Wijnbereiding
Deze rosé is gemaakt van de xarel.lo-vermell, een zeer oud lokaal druivenras dat bezig is met een comeback. De handmatige oogst is begin augustus en ondergaat een koude schilweking van ca. 48 uur waardoor de kleur van de most zeer licht blijft. De vergisting vindt plaats in rvs tanks. Het gehele proces van wijnbereiding geschiedt in samenhang met de biodynamische kalender.
Gebied gegevens
Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir e.a. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Gegevens producent
Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de vijfde generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een onderzoek en ontwikkelingsprogramma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier (zoon Leonard is ook al werkzaam in het bedrijf), is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava-producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf zijn eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen. Naast de mousserende wijnen maakt Gramona een aantal zeer karakteristieke stille wijnen van traditionele- en internationale rassen.
Serveren bij
Als aperitief, bij salades, vis, Aziatische gerechten, mediteraanse keuken, licht vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
Xarel.lo Vermell is een mutatie van xarel.lo en heeft een licht roze gekleurde schil. Het ras is bijna uitgestorven in Penedès en komt beperkt voor in Alella.