Amberkleurig. In de geur duidelijk honing en eau-de-vie. In de smaak tuttifrutti en ook iets tabak, daarnaast wat kweepeer en pruim (Reine-Claudes) lekker fris van smaak, iets zoet en fraai in balans. Mélange van vers druivensap en eerste klas cognac.
Wijnbereiding
Pineau des Charentes is officieel een Vin de Liqueur, versterkte wijn dus, maar eigenlijk is het verse druivenmost waarvan de gisting wordt voorkomen door het toevoegen van cognac, veelal ¼ cognac, ¾ druivenmost. Deze cognac, met een wettelijk minimum alcoholpercentage van 50 en het druivensap moeten van één en dezelfde bezitting afkomstig zijn. Het uiteindelijke alcoholpercentage moet tussen 16,5 en 22% liggen. De druiven moeten goed rijp zijn om een zoet druivensap te verkrijgen van minimaal 170 gram suiker per liter, het rendement van de wijngaard is beperkt tot 50 hl per hectare. Rijping mag alleen op eikenhouten vaten plaatsvinden. Bij Chainier rijpt de Pineau minimaal een jaar op de ‘lie’ op vaten van de Limousin eik. Daarna wordt er gedurende 3 à 4 jaar regelmatig overgestoken op een nieuw vat, waarbij ook oudere jaargangen erbij worden geblend om een constante kwaliteit te waarborgen. Pineau de Charentes is tot 5 jaar oud, Vieux Pineau minimaal 5 jaar en Très Vieux Pineau minimaal 10 jaar.
Gebied gegevens
De legende wil, dat in 1589 in het plaatsje Burie een wijnboer een vat vulde met druivenmost om te laten vergisten tot wijn. In dit vat zat echter nog een kleine hoeveelheid Cognac. Enkele jaren (!) later werd dit vat, dat al die tijd vergeten was, open gemaakt en tot ieders grote verrassing kwam er een heerlijke, geurige drank tevoorschijn: de Pineau des Charentes was geboren. Tot het begin van de vorige eeuw werd Pineau eigenlijk alleen gemaakt voor eigen gebruik. Het gebied van Pineau des Charentes is hetzelfde als het Cognacgebied en ook de gebruikte druiven zijn grotendeels hetzelfde.
Gegevens producent
De familie Chainier is een wijnbouwers familie sinds 1868. Al hun 38 ha wijngaarden zijn gelegen in de Grande Champagne en de Petite Champagne, in het hart van het Cognacgebied. George Chainier was in de jaren 30 van de vorige eeuw één van de pioniers in de ontwikkeling van Pineau des Charentes. Tevens produceert hij een uitstekende cognac.
Serveren bij
Gekoeld als aperitief of bij meloen, gratin van peer en crème fraîche en subliem bij foie gras. Ook een zeer goede begeleider van zachte kazen, denk aan roodschimmel, koemelk- en geitenkaas, maar ook aan Roquefort, Bleu d’Auvergne en andere blauwader kazen.
Serveertemperatuur
6 à 8ºC
Overige informatie
De druiven voor deze Pineau komen van oude wijnstokken (Vieilles Vignes). Er zijn drie soorten Vin de Liqueur met een AOC in Frankrijk: Pineau des Charentes, Floc de Gascogne en Macvin du Jura. Men noemt deze wijnen ook wel Mistelles.