Dieprood van kleur. Gezond rood en zwart fruit in de neus. Duidelijke Pommard stijl, dik in fruit, krachtig, geconcentreerd, diepte, met intense aroma's van rood en zwart fruit, specerijen, ceder en rijpe tannines. Krachtig, maar ook met een bepaalde verfijning.
Wijnbereiding
De wijnstokken worden kort en laag gesnoeid, met kleinere druiven als resultaat en daardoor meer intensiteit. De druiventrossen worden gedeeltelijk ontsteeld. Na 3 of 4 dagen koude maceratie (inweking), vindt de gisting op lage temperatuur plaats in open houten cuves. Daarna volgt rijping in 35% nieuwe eikenhouten barriques. Na 21 à 23 maanden wordt de wijn zonder te filteren gebotteld. Er kan dus depot in de fles gevormd zijn. Het rendement is uiterst laag, slechts 25 hl per ha.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Pommard (320 ha) is een bekend wijndorp in de Bourgogne. In het begin van de jaartelling woonden er al mensen, nu nog zijn er diverse zeer smalle middeleeuwse straatjes. Er worden uitsluitend rode wijnen gemaakt met een stoer en stevig, mannelijk karakter. Veel pijnbomen hebben hier door de jaren heen plaats moeten maken voor wijnstokken. Het dorp bezit geen Grand Cru wijngaarden, wel 28 verschillende Premier Cru’s. Een goede Pommard wordt gekenmerkt door een diepe kleur en veel kracht, een wijn die lang moet rijpen voordat zijn stugheid verandert in fluweel.
Gegevens producent
Dit domaine is al sinds 1600 in handen van de familie De Courcel. De huidige eigenaren zijn sinds 1976 Gilles de Courcel en zijn 3 zussen. Dagelijkse leiding is in handen van Anne Bommelaer en Marie de Courcel. De talentvolle wijnmaker is sinds 1996 Yves Confuron, mede eigenaar van het beroemde Domaine Confuron-Cotetidot in Vosne Romanée. Domaine de Courcel bezit zo'n 10,5 hectare wijngaarden. Hiervan valt bijna 5 hectare onder de premier cru 'Grand Clos des Epenots', dat in zijn geheel in bezit is van de Courcel. Verder bezit men o.a. een klein deel in de premier cru wijngaard 'Les Rugiens' en produceert in het totaal zo’n 50% Pommard Premier Cru. De jaarlijkse productie is gemiddeld 30.000 flessen. Men maakt voornamelijk rode wijn, maar van een hoger gelegen deel van de wijngaard Les Rugiens wordt van de chardonnay druif een fantastische witte wijn gemaakt. De wijnen van De Courcel behoren niet alleen tot de beste van Volnay, ze worden gerekend tot de beste rode wijnen van de gehele Côte de Beaune.
Serveren bij
Kalfsvlees, lam, blank gevogelte en vederwild, eend, ree, gerechten met truffel/paddenstoelen, vegetarische groentegerechten, milde kazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
Er wordt geëxperimenteerd met verschillende klonen van de pinot noir om te bepalen, welke op hun bodem het beste resultaat levert. Les Rugiens staat bekend als de beste wijngaard van Pommard en zou in de toekomst best wel eens kunnen promoveren tot Grand Cru.