Helder goudgeel van kleur. Complexe neus met discrete tonen van hout en wat citrus. Zuivere harmonieuze smaak met een fraai evenwicht van vanille, rijp wit fruit, zuren en mineraliteit. Veel rijkdom en structuur, alles heerlijk in balans.
Wijnbereiding
Gemaakt van zeer oude stokken, gemiddeld 60 jaar. De druiven komen van een klein perceel van 0,69 hectare gelegen op 220 meter hoogte in Solutré met een fantastische zuid-expositie t.o.v. de zon. Er wordt op het juiste moment met de hand geoogst, de druiven gaan heel in de pers (pneumatisch), gisting met natuurlijke gist, lage gistingstemperatuur. Na de gisting wordt 50% van de wijn opgevoed op eiken vaten (elk jaar 20% nieuw) gedurende 10 maanden. De kalkhoudende bodem met mergel spreekt in de fijne minerale structuur van de wijnen. Ongeveer 9 maanden na de botteling presenteert de wijn zich optimaal en kan 6 tot 8 jaar ouderen.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Pouilly-Fuissé is kwalitatief de beste appellatie van de Mâconnais. Het is in feite een subdistrict, want de wijnen met deze appellatie worden gewonnen in de dorpjes Fuissé, Solutré, Pouilly, Vergisson en Chantré. Aan de naam Pouilly-Fuissé mag dan in bepaalde gevallen de naam van de wijngaard worden toegevoegd. Vanaf 2020-oogst mogen 22 van deze climats als Premier Cru geklassificeerd worden, waaronder ook ‘Aux Chailloux’.
Gegevens producent
Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d'or, Munster.