Mooi geel van kleur. Rijke, zuivere smaak met een mooie balans tussen fruit, zuren en houtlagering. Veel finesse met iets van amandel, honing en boter en een krachtige structuur.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geplukt. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist vindt plaats op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting wordt 40% overgebracht naar eiken vaten, die jaarlijks voor 20% vernieuwd worden. Hierin rijpt de wijn 10 maanden, met regelmatige bâtonnage. Na de zomer wordt de houtgerijpte wijn geblend met het deel dat op roestvrij staal verbleef en gaat de wijn op fles. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 55 jaar, die groeien in een bodem van mergel en kalksteen.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Pouilly-Fuissé is kwalitatief de beste appellatie van de Mâconnais. Het is in feite een subdistrict, want de wijnen met deze appellatie worden gewonnen in de dorpjes Fuissé, Solutré, Pouilly, Vergisson en Chantré. Aan de naam Pouilly-Fuissé mag dan in bepaalde gevallen de naam van de wijngaard worden toegevoegd. Vanaf 2020-oogst mogen 22 van deze climats als Premier Cru geklassificeerd worden, waaronder ook ‘Aux Chailloux’.
Gegevens producent
Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d'or, Munster.