Karakteristieke sauvignon. In geur en aanzet heerlijk fris met mooi fruit en licht vegetaal. Volle smaak waarin o.a. citrus, appel en groente-achtige tonen (asperges). Mooie balans van fruit en sappige zuren geven een elegante afdronk.
Wijnbereiding
Druiven van 35 jaar oude wijngaarden van Calcaires de Villiers bodem (caillottes). Alle wijnen worden op roestvrijstalen tanks gevinifieerd, dit zijn grote dubbelwandige, stalen koelvaten waarin de temperatuur perfect geregeld kan worden, door warm of koud water langs de stalen wand te laten lopen. De gistende most kan op die manier op de juiste temperatuur worden gehouden, in het belang van het behouden of voorkomen van bepaalde geur/smaakstoffen in de uiteindelijke wijn. Na de gisting laat men de wijn bezinken op de fijne lies die geregeld door de wijn geroerd worden er vindt geen malolactische vergisting plaats. Botteling in het voorjaar.
Gebied gegevens
Pouilly-Fumé (1.325 ha) wordt gewonnen op de heuvels in Midden-Frankrijk bij het plaatsje Pouilly-sur-Loire, gelegen aan de rivier de Loire. Het dorpje ligt slechts een tiental kilometers van een ander beroemd wijngebied, namelijk Sancerre. In Pouilly mag uitsluitend wit gemaakt worden, ruim 99% is sauvignon blanc, iets chasselas. In dit gebied is de bodem van groot belang. Hier treft men voornamelijk 'Caillottes', een vaste, droge, steenhoudende kalkbodem en 'Silex', een klei/leem/kiezelbodem die veel vuursteen (silex) bevat. De eerstgenoemde bodem geeft iets vollere, ronde wijnen, vuursteen geeft nerveuze, minerale wijnen. Pouilly-Fumé van de betere wijngaarden kan wel tot 10 jaar prima ouderen. Van de chasselas druif wordt de Pouilly-sur-Loire gemaakt. Op dit moment is er nog slechts ruim 30 ha met deze druif beplant.
Gegevens producent
Annick Tinel-Blondelet is de 12e generatie wijnmakers van deze wijnfamilie, haar dochter Marlène is ook actief in het bedrijf. In Pouilly-sur-Loire zijn 10 ha in bezit, bijna alles sauvignon blanc met een heel klein deel chasselas. In Sancerre bezit men 5 ha, gelijk verdeeld over sauvignon blanc en pinot noir. De kelder is modern ingericht met veel roestvrij staal. De basiswijn is een uitmuntende Pouilly-Fumé gemaakt van de "Caillottes", een vaste kalkhoudende bodem, waar een gulle, soepele wijn van wordt gemaakt. De reputatie van Tinel-Blondelet komt van het perceel van 3,5 ha genaamd "l’Arrêt Buffatte", waarvan de wijnstokken gemiddeld 45 jaar oud zijn. Deze wijngaard ligt op een hoge heuvel, die op de rivier de Loire uitziet, de stokken staan op het zuid westen. De bodem bestaat uit Kimmeridge mergel, kleine fossiele schelpen, waardoor grote finesse en een hoge mineraliteit in de wijn ontstaat. Het rendement is beperkt tot 55 hl per hectare. De wijnen zijn sinds 2014 HVE gecertificeerd, dat staat voor Haute Valeur Environnementale, verbouwd met respect voor de natuur.
Serveren bij
Lichte visgerechten ( niet gerookt ), schaal- en schelpdieren, salades, groentegerechten zoals bijv. asperges, lichte frisse en romige kazen.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
Fumé (gerookt, verdampt) kan betrekking hebben op het rokerige karakter van de wijn, afkomstig van vuursteen, in Frankrijk 'pierre à fusil' genoemd, of van de grijze stof op de rijpe druif, die in het najaar, afhankelijk van wind, een rokend/dampend beeld in de wijngaard oplevert.