Lichtgeel van kleur. Stuivende neus waarin citrusfruit, groene appel, witte peper. Zuivere inzet, frisse zuren, aangenaam droog, soepel met een lange, wat kruidige afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden machinaal geoogst. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur in roestvrij stalen tanks. Aanbevolen wordt de wijn te drinken binnen 2 à 3 jaar na de oogst.
Gebied gegevens
De I.G.P. (Indication Géographique Protégée) Atlantique bestaat sinds 2009 en verving de Vin de Pays de l’Atlantique, die in 2006 in het leven werd geroepen. Het gebied omvat de departementen Charente, Charente-Maritime, Dordogne, Gironde en het westelijk deel van Lot-et-Garonne. Voor de toekenning van de I.G.P. worden de wijnen eerst geanalyseerd en geproefd, de wet schrijft verder voor een maximale opbrengst per hectare van 120 hl. en een minimum alc. percentage van 10,5%. Er zijn tientallen druivenrassen toegestaan, zowel voor wit als rood. Doel is elegante, fruitige wijnen te maken, die binnen 2 of 3 jaar gedronken moeten worden. De Atlantische Oceaan zorgt voor een koel klimaat, de bodems in een dergelijk groot gebied zijn nogal divers.
Gegevens producent
Onder de naam Terre de Vignerons werken sinds 2012 Prodiffu/Cave de Landerrouat/Berticot in de Côtes de Duras en de Cave Union Saint Vincent in het Bordeauxgebied samen. Het zijn 2 productiecentra, die elk de oogsten verwerken van in totaal 15 coöperaties. Ruim 1.500 wijnboeren, die in totaal 15.000 ha wijngaard bezitten, leveren de druiven aan. De jaarlijkse productie schommelt rond de 90 miljoen liter. Doel is het maken van soepel drinkbare wijnen. De wijnen zijn zeer kenmerkend voor de regio en voor wit uitsluitend gemaakt van de sauvignondruif, de semillon en muscadelle en voor rood van de merlot, malbec, cabernet sauvignon en de cabernet franc. Bij dit soort grote bedrijven, waar in een zeer kort tijdsbestek enorme hoeveelheden druiven verwerkt moeten worden, zijn de aller modernste technische middelen voorhanden. In een modern laboratorium worden voortdurend controles uitgevoerd, de kwaliteit van de wijn is meer dan correct.
Serveren bij
Heerlijk aperitief, schaal- en schelpdieren, visgerechten, groentegerechten als salades.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
Premier Grain, vrij vertaald 'eerste druif' geeft aan dat de sauvignon blanc druiven voor deze wijn als eerste druivenras geoogst worden, waarmee de start van het oogstseizoen, eind augustus of begin september, wordt ingeluid. Tevens staat Premier Grain voor het feit, dat de wijn al vanaf half oktober in de handel gebracht mag worden, als een primeurwijn dus.