Frisse, fruitige geur, elegant, zuiver van smaak. Verfijnd en harmonieus van karakter. Deze chardonnay heeft geen houtlagering ondergaan.
Wijnbereiding
De druiven voor deze wijn komen uit Trentino, Valdadige en Veneto. Eerst worden de druiven ontsteelt en zacht geperst op 10-12ºC. Na de gisting op 20ºC rust deze chardonnay drie maanden op roestvrij stalen tanks.
Gebied gegevens
Trentino is een wijngebied in Noord-Italië met de steden Trento en Rovereto als centrum. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats aan de oevers van de rivier de Adige die van noord naar zuid het gebied doorstroomt. Wie vanuit Oostenrijk via de Autostrada richting Gardameer rijdt, komt door het gebied. Vanwege de hitte in de zomer zijn veel wijngaarden tot op 750 meter hoogte aangelegd, waar het duidelijk koeler is. Veneto is het wijngebied globaal gelegen tussen de steden Verona en Venetië. Het is een uitgestrekt heuvelgebied, waar de temperatuur hoger is dan in Trentino. In Veneto zijn, naast de bekende prosecco druif hier veel van oorsprong Franse druivenrassen aangeplant.
Gegevens producent
Cavit (Cantina Viticoltori Trentino) is sinds 1950 een samenwerkingsverband van 11 grote coöperaties met 4.500 leden rondom de stad Trento in Noord-Italië. Doel was en is uitwisseling van kennis en een gebundelde verkoop. Men maakt en verkoopt meer dan de helft van de productie van het wijngebied Trentino, dat 10.000 ha wijngaard omvat. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met producenten uit andere gebieden in Noord-Italië, zoals o.a. Veneto, waar men druiven voor de prosecco betrekt. De productieruimten in Trento zijn uiterst modern ingericht, zeer efficiënt en super hygiënisch. Hoofd wijnmaker Anselmo Martini is zeer kundig in het componeren van wijnen met een super prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook verantwoordelijk voor de ‘Graal’, al 7 keer met 3 glaasjes bekroond in de Gambero Rosso en in 2010 gekozen tot Sparkling Wine of the Year.
Serveren bij
Als aperitief of als huiswijn, bij lichte visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte voorgerechten met blank vlees en gevogelte, salades, groentegerechten.
Serveertemperatuur
10ºC
Overige informatie
Principato betekent prinsdom, vorstendom. De chardonnaydruif werd begin vorige eeuw uit Frankrijk naar dit gebied gehaald voor de productie van mousserende wijnen. Tegenwoordig maken vele Italiaanse wijnhuizen een stille wijn van de chardonnaydruif.