www

Priorat 'Vi de Vila' Porrera Garnatxa Blanca

Aanbieding
2018750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74915-2018
Producent Cims de Porrera
Classificatie DOCa Priorato
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) garnacha blanca 60%, picapoll blanc 20%, pedro-ximénez 15%, andere rassen 5%
Land Spanje
Wijnregio Cataluña
Karakter Volle, intense en ontwikkelde witte wijn met veel kleur (goudgeel met een oranje tint), in de neus nuances van kamille, thee, hout, salmiak, zoethout, gekonfijte citrus, rijpe appel. Volle inzet, met rijp ontwikkeld fruit, thee, foelie, filmend, mooie bitters en zuren, licht houttoets en tertiaire tonen van de ontwikkeling. Spannend glas, spannende balans, spannende druivenrassen en lang na. Prachtige wijn-spijswijn.
Wijnbereiding Met de hand geoogst in 12 kg kisten, alle druivenrassen worden ontsteeld en direct geperst. Daarna 24 uur op 5°C en vervolgens temperatuur gecontroleerde vergisting in roestvrij staal. Geen malo. Daarna rijping op traditionele glazen flessen van 54 l (damajoanes, een soort bonbonnes) voor 12 maanden. Na botteling rust de wijn nog 3 jaar in de kelders in Porrera.
Gebied gegevens Priorato (in het Catalaans ‘Priorat’) ligt omsloten door het wijngebied Montsant dat ten westen van Tarragona ligt, in de provincie Catalonië. Priorato vormt het hart van de provincie Tarragona, is rotsachtig, heet en met een vulkanische bodem. Het is een zeer oud en relatief klein gebiedje van 2.000 ha, gevormd als een soort amfitheater, omgeven door hoge bergen met een bijzonder microklimaat. Priorato wordt op dit moment gerekend tot de drie beste wijngebieden in Spanje, het bezit dan ook sinds 2009 de DOCa-status. De wijngaarden bestaan vaak uit terrassen. De uitzonderlijk arme, keiharde bodem, ontstaan uit kwarts en lei, is bijna zwart van kleur. Door de aanwezigheid van veel leisteen (plaatselijk ‘llicorella’ genoemd) houdt de bodem veel vocht vast. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is erg hoog en de rendementen zijn laag (zo’n 20 hl/ha). Veelal staan Rhône-variëteiten zoals garnacha (grenache), cariñena (carignan) en syrah aangeplant, aangevuld met o.a. cabernet sauvignon, merlot. De cariñena in Priorato is een gemuteerde variant, die in de bergen van Priorato zeer kleine, geconcentreerde druiven geeft. Het overgrote deel van de productie is rode wijn naast een klein aandeel wit (veelal op basis van garnacha blanca), zeer weinig rosado en wat traditionele zoete- en ranciowijn. Het alcoholpercentage van Priorato is gemiddeld hoog (boven de 14%), de leisteenbodem zorgt echter voor een laag pH-gehalte, waardoor de wijn fris en elegant smaakt.
Gegevens producent Cims de Porrera is sinds 1996 een samenwerkingsverband tussen het beroemde topdomein Mas Martinet, Perelada, aandeelhouder en vriend van de familie Pérez en de coöperatie van Porrera, een dorpje niet ver van Gratallops en Falset. De wijnen van de coöperatie misten kwaliteit en waren erg oxidatief. José Louís Pérez, eigenaar van Mas Martinet, kende de potentie van het gebied en heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit de laatste 20 jaar sterk is toegenomen, de wijnen behoren nu bij de allerbeste van het gebied. Momenteel hebben zijn zoon Adria en Marc er de leiding nadat dochter Sara de eerste jaren Cims de Porrera (inter)nationale bekendheid had gegeven. Men cultiveert 55 ha, de stokken zijn 40 tot 100 jaar oud. De kelder ligt vlakbij het dorp Porrera, is klein en praktisch ingericht en was voorheen van de coöperatie. De wijn rijpt in een 300-tal barriques, die in de opgezaagde oude stenen vergistingstanks liggen. Men produceert naast zeer beperkt wit voornamelijk twee rode wijnen, de 'Vi de Vila', letterlijk 'wijn van het dorp' en de 'Clàssic'. De naam 'Cims' betekent in het Catalaans 'Cima', 'top van de heuvel'.
Serveren bij Bij rijke vis en vleesgerechten, schaaldieren, blank vlees, gevogelte, salades, gerechten met paddenstoelen, wit-flora kazen, echte herfst/winterwijn.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie De 'Vi de Vila' is sinds 2009 ingevoerd en bestaat uit 12 subzones (Porrera, Gratallops, Poboleda, Bellmunt del Priorat ea: een soort gemeente appellatie) in Priorat. De wijnen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zijn karakteristiek voor Priorat met voornamelijk garnacha blanca in wit, garnacha en cariñena in rood. Deze wijn komt dus uit het dorpje Porrera en is gemaakt van meer jonge aanplant (7 tot 60 jaar oud) en komt van 22 wijngaarden. Picapoll is een lokaal ras (in oa DO’s Pla de Bages, Empordà, Alella en Priorat) niet verwant aan de Franse picpoul maar waarschijnlijk verwant aan clairette; macabeu is Catalaans voor macabeo (= viura) net als pero ximenes voor pedro-ximénez. Escanyavelles is een oud lokaal autochtoon ras dat vaak tussen de garnacha blanca aangeplant staat en wijnen met een opwekkende zuurgraad.
Allergeen sulfieten