Fraaie, witte mousse. Delicaat aroma van wit fruit, gist. Zachte, lichtzoete smaak met een milde mousse. Levendig, heerlijk en fris met impressies van appel, gist en een aangename romigheid. Goed in balans, met een droge afdronk met een klein amandelbitter.
Wijnbereiding
Eind september/begin oktober wordt er met de hand geplukt. Om de kwaliteit van de most te behouden, wordt er geperst met slechts 1 bar druk. Het sap vergist en er ontstaat een stille wijn, waarvan het hele jaar door 2 à 3 maal per maand Prosecco wordt gemaakt. Hierdoor is de wijn altijd optimaal fris. De 2e vergisting vindt plaats via de Charmat methode, ook wel 'Cuve Close' genoemd. Deze vindt plaats in een hermetisch afgesloten stalen tank, de gevormde koolzuur blijft in de wijn gevangen. Francesco Drusian gebruikt de 'Charmat lungo', waarbij de wijn aanmerkelijk langer dan gebruikelijk in contact blijft met de lie, nl. 120 dagen. Hierdoor krijgt de geur iets van gist en de smaak wordt romiger. De druk in de fles bedraagt 4,5 à 5 bar, restsuiker 12 tot 15 gram/liter.
Gebied gegevens
Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. Het wijngebied ten noorden van Venetië is de bakermat van Prosecco. Met name de heuvels tussen de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene (klemtoon op de tweede a) produceren jaarlijks zo'n 30 miljoen flessen van hoge kwaliteit, in 2009 beloond met de DOCG-status. Op de verweerde kalkbodems in de koele heuvels geeft de gleradruif een prima basiswijn, door een 2e vergisting ontstaat de mousserende Prosecco. Van de vlakkere gronden komt de Prosecco DOC Treviso en de algemene DOC Prosecco. Door de grote populariteit van de wijn zijn er veel matige kwaliteiten op de markt gekomen. Een goede Prosecco, zoals van Drusian, is nog steeds een feest om te drinken.
Gegevens producent
Momenteel runt Francesco Drusian, de 3e generatie dit familiebedrijf. Drusian bezit 50 ha, gelegen rondom de zeer verzorgde en uiterst modern ingerichte wijnkelders. De jaarproductie is 600.000 flessen witte mousserende wijn en een beperkte productie mousserende rosé wijn van de pinot noir druif. Dat kan in dit gebied, waar diverse producenten jaarlijks vele miljoenen flessen maken, als klein worden beschouwd. In de wijngaard met een klei/kalkstenen bodem wordt zeer milieubewust gewerkt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen als pesticiden en insecticiden gebruikt, de bemesting is organisch. De productie van vooral goedkope en matige prosecco is de afgelopen 10 jaar enorm gestegen. Om de consument meer duidelijkheid te geven werd in 2010 de DOCG voor het allerbeste deel van het gebied in het leven geroepen, slechts 5.000 ha in 15 gemeenten en 2900 wijnboeren zijn hier actief, waaronder Drusian.
Serveren bij
Heerlijk als aperitief, bij lichte visgerechten, garnaaltjes, lichte vleesgerechten, salades, asperges, groentegerechten, pasta's en bijv. Parmaham, scroppino.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
In 2009 kreeg het oorspronkelijke Prosecco gebied tussen de dorpen Valdobbiadene en Conegliano een DOCG-status. Om verwarring met naam gebied en gebruikte druif te voorkomen, beiden prosecco, werd bepaald dat de tot dan toe gebruikte naam voor de druif (prosecco) vervangen zou worden voor de oorspronkelijke naam, namelijk glera.