Geelgoud van kleur. Expressieve neus van kleine veldbloemen en licht noten. Volle, soepele smaak met fruit en iets eiken. Zachte structuur, fris en goed in balans.
Wijnbereiding
Hugues en Bernard Jeanjean selecteren in verschillende percelen op rijpheid waarna de druiven geplukt worden. Deze chardonnay werd gemaakt volgens de macération pelliculaire methode, waarbij de schillen enkele uren inweken in het sap voor afgifte van meer aroma's. Na de vergisting rijpt de wijn enkele maanden op barriques, eikenhouten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens
De Languedoc stond samen met de Roussillon nog niet zo lang geleden bekend als de ‘wijnschuur’ van Frankrijk. In rap tempo hebben de boeren in het zuiden echter aangehaakt bij de trend naar betere kwaliteit, daarbij flink geholpen door Europese landbouwsubsidies. Slechte wijngaarden werden gerooid en nieuwe aanplant vindt nu alleen plaats op betere gronden en met betere druivenrassen, die in de Bordeaux, Bourgogne en Rhône bewezen hebben hoge kwaliteitswijnen te kunnen leveren. De wijnwet voor de AOP-wijnen in Languedoc (207.000 ha) en Roussillon (38.000 ha) staat alleen druivenrassen toe die er van oudsher staan. Veel bekende soorten uit andere gebieden, zoals de sauvignon en chardonnay voor wit en merlot en de cabernet sauvignon voor rood, worden er momenteel ook aangeplant. Door experimenten is gebleken dat deze soorten hier uitstekende wijnen voortbrengen. Door de moderne manier van wijn maken zijn de resultaten vaak fantastisch, de prijzen zijn er schappelijk, dus veelal wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De cépagewijnen (van één druivenras) mogen niet als AOP-wijnen verkocht worden en worden daarom als IGP Pays d’Oc verkocht. Oc is afgeleid van Occitanië, het gebied in Zuid-Frankrijk dat nog steeds een eigen taal (langue) kent, globaal de Languedoc dus. Het gebied kent vele bodemsoorten, van de zanderige gronden langs de kust, tot oude, verweerde gronden met klei, leem, zandsteen, mergel etc. in het binnenland. Het klimaat is zeer geschikt voor wijnbouw, veel zon, ook voldoende regen, nauwelijks vorst.
Gegevens producent
De broers Hugues en Bernard Jeanjean worden beschouwd als de ‘meesters’ van de Languedoc. Het familiebedrijf, waarin ook hun zus werkzaam is, is gespecialiseerd in wijnen met een perfecte prijs/kwaliteit en altijd met een goede afspiegeling van het terroir. Hiermee bedoelt men de combinatie van druif, bodemsamenstelling en klimaat, waardoor de wijn zijn eigen karakter krijgt. Jeanjean bezit een groot aantal hectare wijngaard in de Languedoc, alsmede een aantal domaines, kleine wijnbedrijven, die in de loop van de tijd overgenomen zijn. Ook adviseren en begeleiden ze zelfstandige werkende wijnboeren vanaf het werk in de wijngaard tot en met de wijnbereiding in de kelder. Ook deze wijnen worden door Jeanjean in de handel gebracht. Het wijnbedrijf van Jean Hughes en Bernard JeanJean is al jaren de grote animator voor kwaliteitsverbetering in het zuidelijke wijngebied Languedoc. Het huis werkt zeer professioneel en op een moderne manier.
Serveren bij
Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, lichte vleesgerechten zoals gerookte eendenborst, salades, groentegerechten, milde en romige kazen.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
Naast diverse wijnen van Châteaux en Domaines maakt men ook witte en rode wijnen onder de naam Quartaut. De druiven voor deze wijnen zijn afkomstig van eigen wijngaarden met veel kalk en klei in de bodem, veelal van wat oudere stokken. Quartaut (de naam is een ¼ vat: 57 l) wijnen etaleren prominent het karakter van de gebruikte druif, door rijping op eiken vaten zijn ze vaak soepel en zeer toegankelijk.