Zuivere, expressieve en harmonieuze wijn. In de geur wit, en steenfruit met een hint citroen, daarnaast florale tonen. Mondvullend, verfrissend en licht filmend in de mond. In de smaak naast citrus, bloemen, wat peper en tonen van steenfruit. De afdronk is lang met frisse zuren en mineraliteit.
Wijnbereiding
De druiven worden handmatig geoogst en komen van de wijngaarden Miñotera en Portela direct naast de bodega. De leeftijd van de wijnstokken bedragen minimaal 25 jaar en staan geplant op granieten bodems genaamd sábrego. Dit is een zachte granieten bodem met stenen en gravel. Het is een zeer arme bodem welke wel zeer goed draineert. Na de oogst worden de druiven heel zacht geperst (maximaal 0,2 bar) met een pneumatische pers. De fermentatie per druivenras vindt plaats in rvs-tanks met een gecontroleerde temperatuur van 16°C gedurende 16 dagen. Er vindt geen malolactische vergisting plaats. Na het samenstellen van de blend volgt klaring, stabilisatie en vindt botteling plaats.
Gebied gegevens
Ribeiro is een oud, klein, en ietwat onbekend wijngebied. Het ligt ten westen van de stad Ourense en is een aaneengesloten wijngebied centraal in Galicië, iets ten noorden van Portugal en deels grenzend aan een sub gebied van Rías Baixas. Sinds 193257 is het gebied een DO, de 1.286 ha wijngaarden liggen in de dalen die gevormd worden door de rivieren Miño, Arnoia, Avia en Barbatiño. Zo'n 1.644 druiventelers en 101 bodegas maken hier hun wijnen, die voor 90% wit zijn. 9% is rood en er is ook nog een heel klein beetje méthode traditionnelle en zoet. Er zijn 5 categorieën Ribeiro: Ribeiro Castes (alleen preferente rassen), Ribeiro Barrica, Ribeiro Espumoso, Tostado Ribeiro (natuurlijk zoet) en Ribeiro (met ook andere toegestane rassen). De druiven groeien op 75 tot 400 meter hoogte boven zeeniveau en zijn vaak nog aangeplant via het pergola systeem, tegenwoordig wordt echter meer en meer via draden aangeplant. De druivenrassen die gebruikt worden voor het maken van witte wijnen zijn voornamelijk palomino, treixadura, albariño. Voor rode wijnen gebruikt men o.a mencia, tempranillo, en garnacha, maar ook lokale rassen zoals caiño tinto, ferrón en sousón. De neerslag is gemiddeld 800 tot 1.000 mm per jaar. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet met een alluviale bovenlaag met o.a. rotsen en kiezels. Deze stenen reflecteren het zonlicht op de druiven. Bergruggen beschermen het gebied tegen sub Atlantische stormen en zorgen voor een microklimaat dat tussen een zee- en een mediterraan klimaat in ligt. Het is dan ook vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5ºC. De kenmerken van beide klimaten zorgen ervoor dat het fruit aan de wijnstok optimaal kan rijpen, terwijl alle aroma’s en smaakopwekkende zuren bewaard blijven.
Gegevens producent
Manuel Formigo is opgegroeid in een familie met een lange wijnmakerstraditie. Zijn vader was de oprichter van het bedrijf Señorío de Beade. In 2006 is Manuel voor zichzelf begonnen als colleiteiro (letterlijk: ‘oogster’, kleine producent welke maximaal 60.000 liter mogen maken van eigen wijngaarden). Op dit moment heeft Manuel Formigo 6 ha aan wijngaarden verdeeld over zeven verschillende percelen allen gelegen in Beade aan de rechterzijde van de Avia rivier. Alle wijngaarden profiteren van een goede ligging ten opzichte van de zon. Hij heeft vrijwel de oudste treixadura stokken staan van de gehele appellatie.
Serveren bij
Aperitief, ultieme schaal en schelpdieren wijn, gegrilde vis, sushi, salades en tapas, lichte romige kazen.
Serveertemperatuur
8ºC
Overige informatie
Vegan, werkt met veel respect voor de natuur, maar zonder certificering.