Mooie donkerrode kleur. Royale geur van fruit als pruim, kers en aardbei, ook iets eiken. Goede voortzetting van het fruit in de smaak, die verder vol en elegant is, opnieuw bescheiden eiken, sappig, iets kruiden met in de afdronk vriendelijke tannines.
Wijnbereiding
De handmatige oogst is begin februari en vindt plaats in de nacht om aroma’s en zuren te behouden. Een koude inweking van 48 uur op 10ºC gaat aan de gisting vooraf, die plaats vindt na een zachte persing. Tijdens de gisting wordt 3 x per dag het sap over de schillen gepompt voor meer extractie van kleur- en geurstoffen. Na de malolactische gisting rijpt de wijn 18 maanden in Franse barriques, die 1 tot 4 jaar gebruikt zijn.
Gebied gegevens
Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Gegevens producent
Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Ex-wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) heeft jaren de stijl (zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd) van Rijk’s neergezet en sinds 2021 bouwt zijn opvolger Adriaan Jacobs verder op dit fundament. De wijngaard is sinds 2022 in de vakkundige handen van Daniél Pienaar. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Governer’s Reserve. Rijk’s concentreert zich geheel op de 'lokale' druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Serveren bij
Serveren bij gerechten van rood vlees, rood-, haar- en vederwild zoals eend en gans, lamsvlees mits niet te jong en bij stoofgerechten, stevige en blauwader kazen.
Serveertemperatuur
15 à 16ºC
Overige informatie
De pinotage druif is rond 1920 in Zuid-Afrika ontstaan uit een kruising van de pinot noir en de cinsault.