Inktdonker, bijna ondoorzichtig dieproodpaars van kleur. Enorme intense neus met nieuw eiken, cacao, supergeconcentreerd kersenfruit en zwarte bessen. Zijdezachte smaak met aanwezige rijpe tannines, complex rijp donkerrood fruit, balsamico, bramen, zwarte bessen, chocolade. Complexe lange afdronk, topwijngaard behorende bij de beste wijnen uit Rioja!
Wijnbereiding
De druiven worden handmatig geoogst in kisten van 15 kg. Na de sorteertafel worden de druiven ontsteeld. Vergisting op rvs. Malo op nieuw Frans eiken barricas met batonnage en daarna lagering op nieuw Frans eiken gedurende 15 maanden. Geen clarificatie, koude stabilisatie en filtratie.
Gebied gegevens
Het Rioja-gebied (65.000 ha) ligt in Noord Spanje, zo'n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn drie districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Oriental (Baja), laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak één maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het kleinere overgangsgebied La Rioja Alavesa tegen de Sierra Cantabria aan. Naast het klimaat, met zowel Atlantische als Mediterrane invloeden, zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten zitten dus in Rioja Alta of Rioja Alavesa, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja-wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een DOCa-classificatie. Sinds enige tijd is het toegestaan om de zones zoals Rioja Alta op het etiket te vermelden en mogen dorpen (minicipios) en wijngaarden (viñedos singulares) vermeld worden. De mousserende wijnen mogen onder DO Cava (minimaal 9 maanden sur latte) vallen of onder de DO Rioja (minimaal 15 maanden sur latte). De naam Rioja komt van het riviertje 'Rio Oja' dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Gegevens producent
De familie Antón is een bekende familie in Rioja en tegenwoordig ook in Toro en Ribera del Duero. In Rioja bezit de familie bij Bodegas Orben, het paradepaardje sinds 2005 van de vier bodega’s die ze bezit, 5 ha gobelet gesnoeide (‘en vaso’) wijngaard voor de Orben wijn en 1,2 ha single vineyard voor de topcuvée Malpuesto. De oude stokken voor de Orben zijn geplant tussen 1945 en 1954; voor de Malpuesto zelfs in 1931! Wijngaarddichtheid is 3.500 stokken/ha. Het rendement in deze wijngaarden (er worden druiven van 74 percelen rondom het stadje Laguardia gebruikt) is laag, tussen de 35 en 40 hl/ha. Op de arme zanderige gronden van de percelen tussen Villabuena de Álava en Laguardia gedijt de tempranillo uitstekend. Wijngaardbeheer door Alfonso Arciniega en vinificatie is in handen van Roberto Vicente. Eigenaar Gonzalo (Lalo) Antón zorgt dat Bodegas Orben goed gepositioneerd wordt in de markt en zeer hoge scores in bijvoorbeeld Peñin zetten dit streven kracht bij. Productie van deze boutique winery bedraagt maximaal 55.000 flessen per jaar, waarvan de Malpuesto gemiddeld 5.000. Zowel Orben als Malpuesto worden vanwege hun onderscheidende karakter niet als Reserva op de markt gebracht, wat ze volgens de wijnwet wel kunnen zijn. Chocolate is de naam van de zeer speciale witte Rioja die de familie Antón hier maakt.
Serveren bij
Bij stevig rood vlees, wild op diverse bereidingsmethoden, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen of zonder gerecht om intens van te genieten.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De naam ‘Malpuesto’ betekent ‘misplaatst’, doelende op de niet in rechte lijn aanplanten van deze topwijngaard uit 1931.