Verfijnde en droge sherry met zachte tonen van noten en mint. Een bleekgele, droge wijn met een delicate en toch volle smaak met iets kruidigs en een bittertje na.
Wijnbereiding
De gemiddelde leeftijd van deze sherry ligt rond de 3 jaar. De Fino ontleent zijn speciale karakter aan de ontwikkeling van de Flor, dit is een laag gistcellen die zich als een deken op het wijnoppervlak vormt. Dit gebeurt nadat de gisting is afgelopen en de wijn is aangesterkt met wijnalcohol en overgebracht op houten vaten. Deze Flor laat geen zuurstof door zodat de sherry lang kan rijpen zonder te oxideren. Rijping gebeurt via het Solera-systeem. Dit bestaat uit een lange rij hoog op elkaar gestapelde vaten. Hierbij wordt de jonge sherry in het bovenste vat gedaan, elk jaar wordt een deel overgeheveld in een eronder gelegen vat. Uit het onderste vat wordt het eindproduct gebotteld, zodat deze sherry een complex mengsel is van meerdere jaargangen.
Gebied gegevens
Het zuidelijke gedeelte van Spanje heet Andalusië en is onderverdeeld in acht provincies waarvan Cádiz er één is. Het bruisende hart van de Sherrystreek (in totaal een klein 7.000 ha groot) is Jerez de la Frontera. In deze stad zijn ook de meeste en grootste bodega’s gevestigd. Ook de stad Sanlúcar de Barrameda, bekend om zijn Manzanillas, aan zee herbergt de nodige bodega’s. De jaarlijkse neerslag valt tussen oktober en februari en is gemiddeld ongeveer 620 mm. De beste sherry’s komen van de krijtwitte, kalkrijke bodems, deze worden albarizas genoemd. Deze bodem werkt als een soort spons in de regentijd en houdt een waterreserve vast voor de hete zomermaanden. Andere bodems heten barro (klei) en arena (zand).
Gegevens producent
Sánchez Romate Hnos is een middelgroot bedrijf waar zeer fraaie sherry's en de wereldbekende Brandy 'Cardenal Mendoza' worden gemaakt. De Bodega is in 1781 opgericht door Don Juan Sánchez de la Torre en is na ruim 200 jaar nog steeds in familiebezit. Kwaliteit en traditie staan hoog in het vaandel bij Sánchez Romate en een ieder die de imposante vatenkelders in Jerez de la Frontera heeft bezocht kan dat beamen. Romate is de enige firma in Jerez waarvan het grootste deel van de wijndistillaten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland, België en Japan.
Serveren bij
Als aperitief of bij Hollandse nieuwe, schaal- en schelpdieren, boquerones, harde kazen zoals Manchego, Parmezaanse of Gruyère en bij luchtgedroogde hammen, worstsoorten of andere tapas.