Traditioneel gevinifieerde wijn. In de geur kers, laurier. Een sappige, vlezige smaak met cassis, heerlijk vol, iets eiken met in de afdronk mokka en milde tannine.
Wijnbereiding
De druiven van de klei/kalkbodem worden met de hand geoogst voor een optimale selectie van gezonde, rijpe vruchten. De vergisting duurt 15 à 20 dagen en wordt vervolgens voor 20% op eiken vaten gelagerd, wat zorgt voor een goede harmonie tussen alle smaakelementen. Het rendement per ha bedraagt slechts 35 hl.
Gebied gegevens
Saint-Chinian is een kleine appellatie in de Languedoc in Zuid-Frankrijk. Het gebied telt in totaal 20 dorpen en 3.300 ha wijngaard. Ieder dorp maakt een eigen, uiterst kenmerkende wijn. Gelegen aan de uitlopers van het Massif Central, profiteert dit gebied van een ideaal microklimaat voor de wijnbouw. De druiven komen oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk, zoals de carignan, cinsault, grenache, mourvedre en syrah. Tot 1982 behoorde het gebied Saint-Chinian tot de Côteaux du Languedoc. De AOP geldt alleen voor de betere wijngaarden en als er de wettelijk lokale druivenrassen zijn aangeplant. 90% van de wijnen is hier rood. Een klein percentage is dus rosé en wit wordt heel beperkt geproduceerd. Het rendement per hectare voor het gebied is beperkt tot maximaal 50 hl.
Gegevens producent
Château Viranel geniet een goede naam en maakt opvallend mooie, klassieke wijnen met gebruik van zeer moderne apparatuur. De beste wijnakkers van het gebied vinden we hoger in de heuvels met leisteen en kalkrijke kiezelbodems. Hier is ook Château Viranel gelegen. De 38 ha wijngaarden, waarvan 13 ha wit, liggen op het zuiden, de gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. Zoon Nicolas neemt meer en meer de touwtjes in handen op dit wijndomein, dat al sinds 1551 in familiebezit is.
Serveren bij
Bij rood vlees, wild, gebraden of van de green-egg, stoofgerechten, harde en blauwschimmel kazen.