De opdracht was om een amuse te creëren die past bij de Gramona 'Innoble' C319 Les Tres Serres Corpinnat Brut Nature, gemaakt van de xarel.lo druif. Het thema dit jaar draait om 'forever foods', denk hierbij aan bereidingen waardoor ingrediënten langer bewaart kunnen blijven, zoals fermentatie, drogen of roken. De kandidaten hebben vooraf een fles van deze heerlijke droge mousserende wijn plus een Gabriel glas ontvangen om als team een amuse te bedenken en bereiden.
Stemmen kan tot 1 september 2024. De amuse met de meeste stemmen gaat automatisch naar de finale. De overige 9 finalisten worden gekozen door de vakjury bestaande uit Jan van Lissum, Noël Vanwittenbergh en Adrian Zarzo.
Klik HIER om naar de speciale website voor deze wedstrijd te gaan.
De teksten en foto's bij de amuses is wat de deelnemers zelf hebben ingestuurd. Aangezien het tevens een internationale wedstrijd is, zijn er ook engelstalige omschrijvingen ingestuurd. De volgorde van de amuses is op basis van datum van binnekomst.
VOC Culinair Journey
Crisp of union and turmeric, buchu sweet and sour apple, cayenne peper mayonais, java tee gel, dried and fried curry sauerkraut and apple blossem.
This amuse is in line with the theme of conservation and in that case I opted for the VOC (United East Indian Company). A lot was conserved at this time, the products in the amuse have to do with the route that the VOC sailed.
Local Flavours
Bite 1: Colosso cream, smoked garden peas, pickled aged and smoked egg yolk
Bite 2: Puffed rice pillow, Local mushroom creme with Vin jaune arbois and fermented local mushroom.
Bite 3: Salted local potato cilinder finished with dried dune herb powder, creme fraiche and dutch asetra Caviar.
Bite 4: Marigold and kelp picked Zeeland Kingfish finished with pistachio and marigold.
We imagined a story through different flavors all locally available in our region, following the season. We believe an amuse bouche is supposed to be a small bite that gives you an intense new flavor every time. We incorporated in every bite techniques that are used for centuries in preserving food, which is also a staple throughout our regular menu's.
Cashewfoie
In koffieboter gebakken huisgemaakt suikerbrood met foie van cashewnoten, ketchup van gefermenteerde knoflook, ingelegde budelzwam en tuille van truffel.
Huisgemaakt suikerbrood welke we gebakken hebben in onze befaamde koffieboter, daarop een soort Foie Gras achtige mousse op basis van cashewnoten. Daarop een iets frisse ketchup op basis van gefermenteerde (zwarte) knoflook. afgemaakt met wat ingelegde bundelzwammetjes en een tuille van truffel.