Volrode enigszins diepe kleur. Frisse geur met veel rood en zwartfruit o.a. framboos en bosbes. Volle aanzet van voornamelijk mondvullend rijp rood fruit met een touch van karamel en vanille. Milde rijpe tannines in de zachte afdronk. Licht gekoeld komt de wijn het best tot zijn recht!
Wijnbereiding
De druiven voor deze wijn vergisten in roestvrijstalen tanks en daarna rijpt 1/3 deel minimaal voor 6 maanden op gebruikte barriques van Franse eiken. De wijn ondergaat de malolactische vergisting, waarbij scherpe appelzuren in zachte melkzuren worden omgezet. Het rendement is gemiddeld 50 hl/ha.
Gebied gegevens
In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven (ook vlak over de grens in België) wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn (mede door de klimaatverandering) zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Met name het centrale plein van Thorn ‘De Wingerd’ is hier een prachtig voorbeeld van. Deze wingerd was vroeger de tuin van het stift (kerk/klooster) en de huidige voorgevels van de stiftwoningen waren toen de achtergevels. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa. Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit.
Gegevens producent
Na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Trier in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn, de eerste oogst was in 2004. Op dit moment is er circa 6,5 hectare in productie, maakt hij 9 soorten wijn in totaal zo’n 60.000 flessen, die hoofdzakelijk in Nederland verkocht worden. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok was en is zijn eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteerd in het behalen van verschillende 'sigilles de qualité' bij de FCIB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen auxerrois, pinot gris, riesling, pinot noir, frühburgunder en dornfelder. De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout. De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm. De toplaag van de bodem bestaande uit klei, zand en leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) geven de wijnen diepgang, finesse en mineraliteit. Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL) en Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) zijn de pioniers geweest voor de erkenning van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Maasvallei Limburg.
Serveren bij
Bij rood vlees, kalf, lam, Iberico, gevogelte zoals eend, met diverse bereidingsmethoden, stoofvlees gerechten, pittige en harde kazen
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
Dornfelder is in 1955 ontstaan toen August Herold in Württemberg 2 al gekruiste rassen (de zg Neuzuchtungen) kruiste t.w. de Helfensteiner (Frühburgunder x Trollinger (= Schiava Grossa)) met de Heroldrebe (Portugieser x Lemberger (= Blaufränkisch). Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie sinds 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied Maasvallei Limburg. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen na goedkeuring met het label van BOB Maasvallei Limburg op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoog kwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.