www

Timorasso Riserva 'Gocce di Luce'

Aanbieding
b2017750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 69636-2017
Producent Tenuta Fornace
Classificatie DOC Colli Tortonesi
Soort Wijn Krachtige witte wijn (bio)
Druivenras(sen) timorasso
Biologisch Biologisch
Land Italië
Wijnregio Piëmonte
Karakter Een intense goudgele kleur. De geur is heerlijk mineraal met een bijna vulkanische touch. In de smaak worden de stevige zuren ingekapseld door de body en dikte van de wijn. Royaal fruit met citrus, honing, rijpe peer, sharonfruit. De druif heeft naast de stevige zuren meestal ook een flinke rijkdom in smaak.
Wijnbereiding Deze timorasso staat op een mergelhoudende bodem, hoogte van de wijngaarden tussen 240 en 280 m en een noord-oostligging. Handgeplukt en in kleine kratjes naar de winery vervoerd waar de spontane gisting begint onder invloed van de druifeigen gisten. Na de gisting blijft de wijn nog 12 maanden op de gistcellen op roestvrij staal met regelmatig bâtonnage. Niet geklaard, niet gefilterd en geen sulfiet toegevoegd.
Gebied gegevens Piëmonte (46.000 ha groot), letterlijk 'aan de voet van de bergen', omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn. De bekendste wijnen zijn hier ongetwijfeld de Barolo en de Barbaresco, de meest verkochte echter zijn de zoete, licht mousserende wijnen van de moscato druif. Het gedeelte waar de timorassodruif staat is wat onderbelicht. De Colli Tortonesi (185 ha, ontleent zijn naam aan de stad Tortona) heeft ook de nebbiolodruif staan en een aantal lokale rassen zoals deze timorasso. Deze druif wordt gezien als de druif met de meeste toekomt in dit gebied. Het ras was bijna verdwenen en geeft zowel zonder als met houtlagering goed gestructureerde wijnen die ook nog eens prima kunnen ouderen.
Gegevens producent Tenuta Fornace bezit verschillende percelen in de heuvels rond Rovescala (Oltrepò Pavese) in Lombardije. De Rossi familie maakt er al 'holistische' wijnen sinds 1823. Tenuta Fornace bezit ook een aantal biologische boerderijen in Piemonte. Ze werken volgens de biodynamische principes om de terroir expressie in de wijn en de biodiversiteit in de wijngaard te optimaliseren. Er wordt manueel geoogst, fermenteren doen ze met wilde gisten en er wordt op geen enkel moment sulfiet toegevoegd, geklaard of gefilterd. Tenuta Fornace is o.a. gespecialiseerd in het maken van orange wijn, zoals de Pinot Grigio 'Fumetto', dat ze op de schil laten macereren. Colli Tortonesi is het wijngebied in de heuvels ten oosten van de stad Tortona, in het (noord)oosten van Piemonte. Het is een qua bekendheid en productie vrij onbeduidend gebied, maar daarom niet minder interessant. Dat is dan vooral vanwege de witte wijnen van de timorassodruif. De timorasso was bijna verdwenen uit de Colli Tortonesi. Deze was vervangen door de cortesedruif, waar vooral Gavi internationaal faam mee maakte. De wijn verkregen uit dit zeer oude en zeldzaam druivenras, is bijzonder rijk met een prachtige zuurgraad en vooral mineraliteit. De rode wijn Buttafuoco uit de Oltrepò Pavese is sinds 2010 een DOC-wijn en de productie ervan is dus enkel toegestaan in de provincie Pavia. De Buttafuoco kan alleen worden geproduceerd door het samen vergisten van de druivenrassen croatina (bonarda), barbera, uva rara en ughetta di canneto. De stokken staan op goed geëxponeerde, vaak zeer steile hellingen in een smal heuvelachtig gebied aan de oostelijke kant van de Oltrepò Pavese.
Serveren bij Heerlijk bij risotto, rijke visgerechten, blank vlees en gevogelte, rijke salades, antipasti, pasta's en romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur 12 à 14ºC
Overige informatie De timorassodruif is een oude variëteit en vrij zeldzaam, hij heeft vooral veelal plaats gemaakt voor de cortese (bekend van de Gavi). Maar gelukkig staan er nog wat oude stokken van deze karaktervolle druif. De naam (vrij vertaald druppels van licht) verwijst naar de oogstperiode, laat in het seizoen als de druiven al een goudgele kleur hebben ontwikkeld.
Allergeen sulfieten
Producent website tenutafornace.it