Dieprood van kleur. Zwoele volle geur, mooie tonen van kers, bramen en karamel. In de smaak verfijnd donker rood fruit, wat chocolade en subtiel hout. Volle, maar toch elegante wijn met een duidelijk Toro karakter.
Wijnbereiding
Alle druiven van wijngaarden tot 50 jaar oud worden met de hand geplukt. De wijn wordt 14 maanden op Frans en Amerikaans eiken (barricas en foeders) gelagerd, jaarlijks wordt 20% vernieuwd. Doel is het maken van evenwichtige wijnen met een juiste balans tussen fruit, hout en het terroir van Toro.
Gebied gegevens
Het gebied Toro (5.500 ha), ten westen van DO Rueda, verwierf z'n DO in 1987 na een periode van veel investeringen. Sindsdien scoren de wijnen uitstekend. Het gebied staat bekend om z'n krachtige wijnen. Het wijngebied Toro maakt hoofdzakelijk rode wijnen. Een heel klein percentage van de wijnen is wit en rosé. Toro is bekend om zijn tinta de toro, een lokaal druivenras dat verwant is aan de tinto del pais in Ribera del Duero en de tempranillo. De schil van dit ras is wat dikker dan in Ribera del Duero. De wijngaarden liggen op 600 tot 750 meter hoogte, waardoor de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer groot zijn. Hierdoor blijven de zuren in de wijn bewaard. Het continentale klimaat is zeer warm, met slechts 400 mm neerslag/jaar. De bodem bestaat uit zand, kiezel en rode klei, die ondanks de hitte het vocht goed vasthoudt. Eind jaren 90 hebben niet alleen producenten uit het oostelijk gelegen Ribera del Duero gebied hun ogen laten vallen op de Toro-regio, maar ook Franse wijnhuizen kochten er grond. Grote investeringen met als gevolg een grote stap voorwaarts in kwaliteit zijn het gevolg geweest. Naast vooral rode wijnen wordt er in Toro ook wat rosado en wit (van verdejo en/of malvasía) geproduceerd.
Gegevens producent
Bodegas San Román (heette voorheen Maurodos, dat letterlijk Mauro twee betekent) is eigendom van de familie García van Bodegas Mauro. Het is opgericht in 1997 in het wijngebied Toro, nadat al een aantal jaren experimenteel met de tinta de toro- druif gewerkt is. Toro is wijngebied dat de laatste decennia snel tot bloei is gekomen. Net als bij Bodegas Mauro is Mariano García, voormalig wijnmaker van Vega Sicilia, de grote man achter San Román. Zijn zonen Alberto en Eduardo werken ook in het bedrijf, terwijl neef Isaac Fernández de wijnmaker is. De wijngaarden, in totaal 130 ha, liggen bij de plaatsjes San Román de Hornija, Villaester, Morales en Pedrosa del Rey. Ter plekke heerst een landklimaat met Atlantische invloeden. De bodem bevat veel stenen, klei en zand. Veel van de stokken staan op hun originele onderstok (pie franco), zijn ‘en vaso’ gesnoeid (gobelet) en hebben een zeer lage plantdichtheid. De wijnstokken zijn gedeeltelijk aangeplant eind jaren 90, de rest bestaat uit oude stokken. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar en de productie bedraagt zo’n 350.000 flessen. Bodegas San Román beschikt over 800 vaten van 225 liter gemaakt van Frans- en Amerikaans eiken. De wijnen bezitten een brede structuur, waarin veel gezond donker fruit, voldoende gebruik van hout, bij rijping wordt de smaak steeds verfijnder.
Serveren bij
Bij stevig rood vlees, wild op diverse bereidingsmethoden vooral van de bbq, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
Wijnen van San Román hebben een grote complexiteit, met een rijpingspotentieel voor de Prima van zo’n 5 jaar. Prima van is bedoeld als zeer betaalbare basiswijn van dit prachtige wijnbedrijf.