Een complexe geur met tonen van cassis, gedroogde takjes, champignons, soja, kelp, animaal en cacao. Een stevige aanzet met veel gedroogde cranberry en zwarte bessenfruit omlijst met fijne, rijpe tannines met een fijn laagje chocolade, ijzer en kruidig eiken. Een complexe elegante wijn met heel veel lengte.
Wijnbereiding
De cabernet percelen liggen voornamelijk aan de kust in de noordelijke uitlopers van de Margaret River in Wilyabrup op oude, goed doorlatende grindleemgronden. Alle percelen worden apart gevinifieerd. Het sap wordt vergist d.m.v. natuurlijke gisten en maceratie van de schillen voor 30 dagen. Daarna rijpt de wijn voor 18 maanden in Franse eiken barriques waarvan 33% nieuw en 67% 1 tot 4 jaar oud is. Pas voor het bottelen en het jaar rusten in de fles wordt de finale blend gemaakt.
Gebied gegevens
Ruim 200 km ten zuiden van Perth in de staat Western Australia, in de zone South West Australia ligt het wijngebied Margaret River (regio). De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 4.875 hectaren met wijnstokken beplant. Productie is half wit en half rood. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Bordeauxblends (wit en rood) en hoog niveau chardonnay zijn hier beroemd. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3.000 km.
Gegevens producent
Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Margaret River. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de ruim 160 ha van Vasse Felix (Home en Boodjidup wijngaard) en de rest van ruim 170 ha (Karridale en Adams Road wijngaard) nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, maar 4 km van de zee, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als 'Australian Winemaker of the Year' en Vasse Felix als beste 'New World Winery of 2018'. NASAA biologische certificering volgt in 2021. De naam Vasse Felix komt van een onfortuinlijke Fransman Vasse die in 1801 van een ontdekkingsschip overboord sloeg en waarover de wildste verhalen de ronde deden en Felix, wat ‘lucky/happy’ betekent, hopende dat Vasse Felix een beter lot zou hebben.
Serveren bij
Bij rood vlees, kalfs- lamsvlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
Deze cabernet blend wordt als sinds 1972 gemaakt en was de eerste commerciële wijn ooit uit Margaret River. De wijn is zeker ruim 15 jaar goed te bewaren.