Droge en volle witte wijn waarin de zuren in perfecte balans zijn met het ook aanwezige restsuiker, dat zorgt voor een zachte afronding. Mineraal van karakter met tonen van appel, kweepeer, kruiden en vuursteen. Rijk en delicaat.
Wijnbereiding
Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende "tris", plukgangen. De druiven van 30 tot 40 jaar oude stokken worden langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijnen rijpen na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders. De wijn heeft circa 8 gram restsuiker.
Gebied gegevens
De stad en het wijngebied Vouvray (ongeveer 2.250 ha. verdeeld over 8 gemeenten) ligt ten oosten van de stad Tours aan de rivier de Loire, in het hart van de Touraine. De tufsteenlaag (krijt) is hier tientallen meters diep en vormt niet alleen de basis voor de mousserende- en witte wijnen van de chenin blanc druif, maar ook voor de kelders die hierin uitgehakt zijn. Hier, op de grens van zee- en landklimaat zijn de zomers grillig en kan de rijpheid van de druiven per jaar zeer verschillen. In koelere jaren is de productie van mousseux en droge wijnen groot, zonrijke jaren geven meer van de demi-sec en moelleux wijnen. Dit zijn vaak weelderige, rijke, honingzoete wijnen van een ongekende kwaliteit met een groot bewaarpotentieel De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar zeker de zoete hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij na een jaar of vijf de primaire aroma's plaats maken voor zeer complexe geuren en smaken.
Gegevens producent
Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. Vouvray is altijd een witte wijn en wordt gemaakt in verschillende typen: droog, halfzoet en zoet, en mousserend. De mousserende versie is een enorm succes, 60% van de totale productie bij Vigneau Chevreau bestaat uit mousserende wijn, veelal gemaakt van druiven van de jongere wijnstokken. Ondanks dat deze mousseux geen jaartal op het etiket heeft, is hij wel degelijk uit een oogstjaar. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat. Het grootste deel van de productie wordt aan particulieren in Frankrijk verkocht.
Serveren bij
Vis, schaal en schelpdieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, salades, groente-paddenstoelen gerechten, lichte romige kazen.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Druiven van een silex bodem geven wel 2 gr/liter meer zuren dan druiven van een kalkbodem.