In de geur een parfum van rozen en rode bessen, naast licht eiken. De smaak is zacht, lang en complex, maar niet zwaar, met tonen van rijpe bessen, mokka en licht animaal.
Wijnbereiding
De pinot noir kloon die gebruikt wordt is de Timba 5 kloon, afkomstig uit de Champagne. De wijnstokken zijn 18 jaar oud, komen uit 5 wijngaarden en staan op een bodem met iets meer klei. De wijn wordt vergist in vierkante open RVS vaten en ondergaat een koude weking van 12 dagen, waarbij de schillen 2 keer per dag met de hand worden ondergedrukt (pigeage). Daarna wordt de wijn 7 à 9 maanden gelagerd in Franse barriques, waarvan 10% nieuw. De restsuikers bedragen slechts gemiddeld 2,2 gram/liter.
Gebied gegevens
Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied (ruim 25.000 ha) van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. Al in de jaren 80 bleek, dat voornamelijk van de sauvignon druif hier zeer opmerkelijke wijnen konden worden geproduceerd. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem, veel zon en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor behoud van fruit en zuren gegarandeerd zijn. De zee ligt slechts op 10 kilometer afstand. Het overgrote gedeelte van de druiven worden hier machinaal geoogst. 75% van de aangeplante druiven is sauvignon blanc. Ook andere rassen hebben inmiddels hun intrede gedaan, met name riesling, pinot gris en pinot noir, met bv albariño en grüner veltliner wordt geëxperimenteerd. Subzones zijn Wairau Valley, Southern Valleys (ten zuiden van Wairau, meer geschikt voor pinot noir) en zuidelijk de Awatere Valley. Sinds 2018 heeft men in Marlborough met Appelation Marlborough Wine een eigen appellation. Het gebied wordt gedomineerd door een aantal zeer grote producenten en door vele kleine wineries en druiventelers.
Gegevens producent
Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sam Rose is verantwoordelijk voor het maken van de wijnen en werkt nauw samen met zijn goede vriend en getalenteerde wijnmaker Nick Entwistle. Wairau River is een van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Op dit moment bezit de familie 210 hectaren verdeeld over 10 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir en wat syrah, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, grüner veltliner, albariño en viognier. Wairau betekent 'verscheidende wateren' in de taal van de originele bevolking, de Maori. Men maakt alleen wijn van eigen wijngaarden, die deels als biologisch zijn gecertificeerd.
Serveren bij
Bij lichte vleesgerechten, Iberico, lam en gevogelte, ook iets gekoeld bij stevige visgerechten van de grill of bbq, pasta's, gerechten met paddenstoelen, milde, romige kazen.
Serveertemperatuur
15 à 17ºC
Overige informatie
Wairau River heeft zijn eigen oogstmachines om zo op de beste tijd te kunnen oogsten, zonder afhankelijk te zijn van andere bedrijven. In 2002 werd een geheel nieuwe en revolutionaire winery gebouwd. Het gehele proces vindt binnen onder één dak plaats en wordt op een constante temperatuur gehouden, terwijl het normaal is in dit gebied dat tanks ook buiten staan. Het water van de winery en wijngaarden wordt hergebruikt d.m.v. het unieke ‘Live Water Treatment System’. Dit gebruikt geen chemicaliën, zoals chloor, maar bacteriën om opnieuw schoon en zuurstofrijk water te verkrijgen.