Licht oranje van kleur. Intens geconcentreerde zoete smaken van gedroogde abrikoos en passievrucht. De fijne toets botrytis is klassiek, omringd door een honing, marmelade en een toets hout. De zuren van de riesling zorgen voor een lange afdronk.
Wijnbereiding
Al het fruit komt van de wijngaard Rapaura die grenst aan de winery. De druiven worden met de hand geoogst en geselecteerd. Het sap vergist op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks en in Franse barriques. Na de gisting wordt de wijn gelagerd, licht geklaart en gefilterd voor de botteling. Geen malolactische omzetting. De wijn heeft 164 gram restsuiker/liter, 10,9 gram zuren/liter,10% alcohol en een pH waarde van 3,58. Opwekkend fris en natuurlijk in balans.
Gebied gegevens
Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied (ruim 25.000 ha) van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. Al in de jaren 80 bleek, dat voornamelijk van de sauvignon druif hier zeer opmerkelijke wijnen konden worden geproduceerd. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem, veel zon en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor behoud van fruit en zuren gegarandeerd zijn. De zee ligt slechts op 10 kilometer afstand. Het overgrote gedeelte van de druiven worden hier machinaal geoogst. 75% van de aangeplante druiven is sauvignon blanc. Ook andere rassen hebben inmiddels hun intrede gedaan, met name riesling, pinot gris en pinot noir, met bv albariño en grüner veltliner wordt geëxperimenteerd. Subzones zijn Wairau Valley, Southern Valleys (ten zuiden van Wairau, meer geschikt voor pinot noir) en zuidelijk de Awatere Valley. Sinds 2018 heeft men in Marlborough met Appelation Marlborough Wine een eigen appellation. Het gebied wordt gedomineerd door een aantal zeer grote producenten en door vele kleine wineries en druiventelers.
Gegevens producent
Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sam Rose is verantwoordelijk voor het maken van de wijnen en werkt nauw samen met zijn goede vriend en getalenteerde wijnmaker Nick Entwistle. Wairau River is een van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Op dit moment bezit de familie 210 hectaren verdeeld over 10 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir en wat syrah, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, grüner veltliner, albariño en viognier. Wairau betekent 'verscheidende wateren' in de taal van de originele bevolking, de Maori. Men maakt alleen wijn van eigen wijngaarden, die deels als biologisch zijn gecertificeerd.
Serveren bij
Bij desserts met wit, rood fruit, abrikoos, perzik, gedroogd fruit, noten, witte en melkchocolade bijv. tarte tatin.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Deze dessertwijn wordt eigenlijk alleen geproduceerd voor het restaurant van Wairau River en verder niet geëxporteerd of in winkels in Nieuw-Zeeland te verkrijgen.